Uvarené zemiaky v šupke na tanieri, pripravené na olúpanie a podávanie ako príloha alebo k ďalšej úprave.

Varenie zemiakov nie je žiadna veda. Ak chcete, aby boli zemiaky chutné a mali správnu konzistenciu, je však potrebné dodržiavať optimálnu dĺžku varenia. Prezradíme vám, ako dlho variť zemiaky na prílohu, na kašu a na šalát. Dozviete sa aj to, ako uvariť zemiaky v šupke alebo v mikrovlnke.

Ako dlho sa varia zemiaky na prílohu?

Ak pripravujete klasické varené zemiaky v hrnci, čas varenia zvyčajne trvá 15 až 20 minút. Závisí to najmä od toho, na aké kúsky zemiaky nakrájate. V prípade, že zvolíte menšiu veľkosť, vám ich stačí variť 15 minút.

Najlepšie ale urobíte, keď budete zemiaky počas varenia kontrolovať a podľa toho posúdite, či sú uvarené. To, či sú zemiaky skutočne dostatočne uvarené, zistíte tak, že vyberiete 1 kúsok, položíte ho na drevenú dosku a prepichnete ho hrotom vidličky. Ak dokážete zemiak ľahko prepoliť, znamená to, že je uvarený. Ešte lepšou metódou je nechať zemiak chvíľu vychladnúť a ochutnať ho.

Zemiaky na prílohu by ste mali pripravovať v dostatočne veľkom hrnci v jemne osolenej vode. Po uvarení ich zlejte a pre jemnejšiu chuť pridajte trochu masla a jemne ich popučte. Pre oživenie pridajte trochu čerstvej petržlenovej vňate.

Ako dlho sa varia zemiaky na prílohu

Ako dlho variť zemiaky v šupke?

Keďže plody zemiakov môžu byť rôznej veľkosti, neexistuje univerzálny odporúčaný čas na ich uvarenie v šupke. Veľké zemiaky treba variť v šupke aspoň 30 minút, tie stredné 25 a malým zemiakom by malo stačiť aj 20 minút.

Ak idete pripravovať zemiaky v šupke, je veľmi dôležité, aby ste vyberali plody rovnakej veľkosti. Iba tak sa vám podarí uvariť všetky zemiaky rovnomerne. Pred varením ich dôkladne umyte a zbavte klíčkov. Varte ich tak, aby boli celé ponorené v jemne osolenej vode. Stav ich uvarenia skontrolujete tak, že do nich pichnete vidličkou. Ak sa vidlička ľahko do zemiaka zaborí, je na čase odstaviť hrniec z plameňa a zemiaky zliať.

Ako dlho sa varia zemiaky v šupke

Ako dlho sa varia zemiaky na šalát?

Lahodný zemiakový šalát s majonézou a zeleninou nesmie chýbať na vianočnom stole slovenských rodín. Väčšina z nás pripravuje zemiaky na šalát v šupke. Ide o najlepší spôsob, ak chcete, aby bol šalát čo najchutnejší. Zemiaky v šupke treba variť 20 až 30 minút v závislosti od ich veľkosti. Ako spomíname o čosi vyššie, najlepšie zistíte, či sú zemiaky v šupke uvarené tak, že do nich pichnete vidličkou.

Náš tip: Na prípravu šalátu kupujte zemiaky varného typu A. Majú voskovú štruktúru, ktorá je pre tento účel ideálna.

Ako dlho sa varia zemiaky na šalát

Ako dlho sa varia zemiaky na kašu?

Zemiaky na kašu treba variť o niečo dlhšie ako klasické prílohové zemiaky. Vďaka tomu sa budú lepšie mixovať a získate jemnejšiu štruktúru kaše. Odporúčame vám ich variť 20 až 25 minút v závislosti od veľkosti. Pred mixovaním k nim nezabudnite pridať plnotučné mlieko a maslo, aby ste vytvorili jemnú lahodnú chuť a štruktúru.

Náš tip: Na prípravu kaše používajte zemiaky varného typu C. Nikdy nepoužívajte na tento účel nové zemiaky.

Ako dlho sa varia zemiaky na kašu

Ako uvariť zemiaky v mikrovlnke?

Príprava zemiakov v mikrovlnke je veľmi jednoduchá a rýchla. Vždy pritom používajte celé zemiaky v šupke. Najskôr ich dôkladne umyte a osušte. Vezmite si do rúk vidličku a popichajte ňou zemiaky po celom ich povrchu. Následne ich potrite olejom a takto pripravené ich položte na tanier alebo nádobu, ktorú je možné ohrievať v mikrovlnke. Zohrievajte ich približne 3 až 4 minúty v závislosti od veľkosti. Potom zemiaky vytiahnite a obráťte kliešťami. Znova ich vložte na 3 až 4 minúty do mikrovlnky. Zemiaky sú upečené vtedy, keď ich dokážete prepichnúť špáradlom úplne bez odporu.

Foto: shutterstock.com / depositphotos.com

Reklama