Varenie zemiakov nie je žiadna veda. Ak chcete, aby boli zemiaky chutné a mali správnu konzistenciu, je však potrebné dodržiavať optimálnu dĺžku varenia. Prezradíme vám, ako dlho variť zemiaky na prílohu, na kašu a na šalát. Dozviete sa aj to, ako uvariť zemiaky v šupke alebo v mikrovlnke.
Ako dlho sa varia zemiaky na prílohu?
Ak pripravujete klasické varené zemiaky v hrnci, čas varenia zvyčajne trvá 15 až 20 minút. Závisí to najmä od toho, na aké kúsky zemiaky nakrájate. V prípade, že zvolíte menšiu veľkosť, vám ich stačí variť 15 minút.
Najlepšie ale urobíte, keď budete zemiaky počas varenia kontrolovať a podľa toho posúdite, či sú uvarené. To, či sú zemiaky skutočne dostatočne uvarené, zistíte tak, že vyberiete 1 kúsok, položíte ho na drevenú dosku a prepichnete ho hrotom vidličky. Ak dokážete zemiak ľahko prepoliť, znamená to, že je uvarený. Ešte lepšou metódou je nechať zemiak chvíľu vychladnúť a ochutnať ho.
Zemiaky na prílohu by ste mali pripravovať v dostatočne veľkom hrnci v jemne osolenej vode. Po uvarení ich zlejte a pre jemnejšiu chuť pridajte trochu masla a jemne ich popučte. Pre oživenie pridajte trochu čerstvej petržlenovej vňate.
Ako dlho variť zemiaky v šupke?
Keďže plody zemiakov môžu byť rôznej veľkosti, neexistuje univerzálny odporúčaný čas na ich uvarenie v šupke. Veľké zemiaky treba variť v šupke aspoň 30 minút, tie stredné 25 a malým zemiakom by malo stačiť aj 20 minút.
Ak idete pripravovať zemiaky v šupke, je veľmi dôležité, aby ste vyberali plody rovnakej veľkosti. Iba tak sa vám podarí uvariť všetky zemiaky rovnomerne. Pred varením ich dôkladne umyte a zbavte klíčkov. Varte ich tak, aby boli celé ponorené v jemne osolenej vode. Stav ich uvarenia skontrolujete tak, že do nich pichnete vidličkou. Ak sa vidlička ľahko do zemiaka zaborí, je na čase odstaviť hrniec z plameňa a zemiaky zliať.
Ako dlho sa varia zemiaky na šalát?
Lahodný zemiakový šalát s majonézou a zeleninou nesmie chýbať na vianočnom stole slovenských rodín. Väčšina z nás pripravuje zemiaky na šalát v šupke. Ide o najlepší spôsob, ak chcete, aby bol šalát čo najchutnejší. Zemiaky v šupke treba variť 20 až 30 minút v závislosti od ich veľkosti. Ako spomíname o čosi vyššie, najlepšie zistíte, či sú zemiaky v šupke uvarené tak, že do nich pichnete vidličkou.
Náš tip: Na prípravu šalátu kupujte zemiaky varného typu A. Majú voskovú štruktúru, ktorá je pre tento účel ideálna.
Ako dlho sa varia zemiaky na kašu?
Zemiaky na kašu treba variť o niečo dlhšie ako klasické prílohové zemiaky. Vďaka tomu sa budú lepšie mixovať a získate jemnejšiu štruktúru kaše. Odporúčame vám ich variť 20 až 25 minút v závislosti od veľkosti. Pred mixovaním k nim nezabudnite pridať plnotučné mlieko a maslo, aby ste vytvorili jemnú lahodnú chuť a štruktúru.
Náš tip: Na prípravu kaše používajte zemiaky varného typu C. Nikdy nepoužívajte na tento účel nové zemiaky.
Ako uvariť zemiaky v mikrovlnke?
Príprava zemiakov v mikrovlnke je veľmi jednoduchá a rýchla. Vždy pritom používajte celé zemiaky v šupke. Najskôr ich dôkladne umyte a osušte. Vezmite si do rúk vidličku a popichajte ňou zemiaky po celom ich povrchu. Následne ich potrite olejom a takto pripravené ich položte na tanier alebo nádobu, ktorú je možné ohrievať v mikrovlnke. Zohrievajte ich približne 3 až 4 minúty v závislosti od veľkosti. Potom zemiaky vytiahnite a obráťte kliešťami. Znova ich vložte na 3 až 4 minúty do mikrovlnky. Zemiaky sú upečené vtedy, keď ich dokážete prepichnúť špáradlom úplne bez odporu.
Foto: shutterstock.com / depositphotos.com