Overené recepty, ako uvariť ryžu tak, aby bola vždy chutná a nadýchaná

Hrniec s chutnou nadýchanou bielou ryžou ozdobenou petržlenovou vňaťou na tmavom podklade.

Už sa vám niekedy stalo, že vaša ryža bola lepkavá, nedovarená alebo prihorená? Môžeme vás ubezpečiť, že nie ste sami. Príprava ryže sa môže tváriť ako jednoduchá činnosť, no ak nedodržíte správny postup, výsledok nemusí byť úspešný. V tomto článku vám predstavíme niekoľko receptov, ako správne uvariť ryžu podľa konkrétneho druhu, pričom si vysvetlíme aj iné rôzne spôsoby varenia.

Ako variť ryžu v hrnci krok za krokom

Na prípravu dokonalej ryže nepotrebujete ryžovar, postačí vám aj klasický hrniec.

Recept na dokonalú prílohovú ryžu

Ak chcete, aby sa vám vždy podarila, držte sa pri varení klasickej guľatozrnnej a dlhozrnnej ryže tohto receptu.

Budeme potrebovať:

  • 1 hrnček ryže,
  • 2 PL oleja,
  • 2 hrnčeky vody,
  • 1 KL soli.

Postup:

  1. Najskôr si odmeriame správne množstvo ryže a nasypeme ju do sitka s drobnými očkami. Niekoľkokrát ryžu premyjeme. Pokračujeme, kým je voda, ktorá z nej vyteká, priezračná. Sitko s ryžou položíme na hrniec a necháme odtiecť.
  2. Medzitým si v stredne veľkom hrnci rozpálime na miernom ohni olej. Opražíme na ňom ryžu približne 5 minút.
  3. Potom ryžu zalejeme vlažnou vodou, pridáme soľ a hrniec prikryjeme. Keď voda začne vrieť, ohrev stiahneme na najnižší možný stupeň. Na slabom plameni ju dusíme 10 minút.
  4. Po 10 minútach vypneme a necháme ryžu pod pokrievkou ešte ďalších 10 minút.
Ako uvariť ryžu v hrnci

Ako uvariť sáčkovú ryžu?

Sáčok ryže stačí prepláchnuť pod vodou a vložiť do hrnca. Prilejeme dostatočné množstvo vody, necháme ju zovrieť a potom stiahneme na slabý plameň. Vodu osolíme a varíme podľa inštrukcií na obale (zvyčajne 15 minút).

Ako uvariť ryžu – Sáčková ryža

Ako uvariť jazmínovú ryžu?

Jazmínová ryža je dlhozrnná ryža pôvodom z Thajska s jemnou kvetinovou vôňou. Na rozdiel od klasickej ryže ju netreba toľkokrát premývať, stačí iba jemné prepláchnutie.

Recept na bielu jazmínovú ryžu

Na trhu nájdete dva druhy jazmínovej ryže. Biela jazmínová ryža sa spracováva rafinovaním. Ak chcete uvariť zdravší obed, vyberte si variant natural.

Budeme potrebovať:

  • 2 šálky jazmínovej ryže,
  • 3 šálky studenej vody.

Postup:

  1. Do dostatočne veľkého hrnca nalejeme vodu a pridáme premytú jazmínovú ryžu.
  2. Hrniec zakryjeme pokrievkou a na miernom ohni privedieme vodu do varu.
  3. Keď voda začne vrieť, znížime teplotu na minimum a necháme ryžu dusiť na slabom plameni 10 minút.
  4. Po 10 minútach hrniec odstavíme z ohňa a ryžu necháme stáť prikrytú ešte 10 minút.
Ako uvariť ryžu – Jazmínová ryža

Ako uvariť sushi ryžu?

Základom pre prípravu dobrého sushi je dokonale uvarená sushi ryža. Takto si ju pripravíte v pohodlí domova.

Recept na sushi ryžu

Budeme potrebovať:

  • 500 g sushi ryže,
  • 700 ml vody,
  • 6 PL ryžového octu,
  • 2,5 PL cukru,
  • ½ ČL soli.

Postup:

  1. Najskôr opláchneme ryžu v sitku pod tečúcou vodou.
  2. Vložíme ju do hrnca, zalejeme vodou a necháme odpočívať pod pokrievkou približne 30 minút.
  3. Hrniec s ryžou a vodou privedieme na miernom plameni do varu. Keď voda začne vrieť, ohrev stiahneme a dusíme ju na slabom ohni 10 minút.
  4. Po 10 minútach ryžu odstavíme a necháme ešte 10 minút odpočívať.
  5. Z octu, cukru a soli si pripravíme marinádu. Následne ju uvedieme do varu a hneď, keď začne vrieť, ju odložíme mimo oheň.
  6. Medzitým preložíme uvarenú ryžu z hrnca do inej nádoby.
  7. Ak nám marináda vychladla, vylejeme ju na ryžu a všetko spolu premiešame.
  8. Počkáme, kým ryža úplne vychladne. Potom ju môžeme použiť na prípravu sushi.
Ako uvariť ryžu – Sushi ryža

Ako uvariť basmati ryžu?

Basmati ryža sa varí rovnako ako sushi ryža. Je potrebné ju 30 minút pred varením namočiť a postupovať podľa pokynov vyššie. Vynechajte však marinádu a skončite prípravu pri 4. bode. Ak chcete, môžete pred varením pridať 1 čl soli. Použite tieto pomery:

  • 200 gramov bielej basmati ryže,
  • 350 ml vody.
Ako uvariť ryžu – Basmati ryža

Ako sa pripravuje ryža v trúbe?

Ryža pripravená v trúbe je sypká, nelepí sa a neprihorí vám, pretože na ňu pôsobí teplo zo všetkých strán.

Budeme potrebovať:

  • 1 hrnček ryže,
  • 2 PL oleja,
  • 2 hrnčeky vody,
  • 1 KL soli.

Postup:

  1. Niekoľkokrát premyjeme ryžu pod tečúcou vodou a necháme ju odtiecť v sitku.
  2. Medzitým si v hrnci rozpálime olej na miernom ohni a opražíme na ňom ryžu.
  3. Potom ju zalejeme vlažnou vodou, pridáme soľ a hrniec prikryjeme. Keď voda začne vrieť, vložíme hrniec do vyhriatej rúry na 150 stupňov. Pripravujeme 30 minút.
Ako sa pripravuje ryža v trúbe

Ako uvariť ryžu v ryžovare?

Na záver si vysvetlíme ten najjednoduchší spôsob príprave ryže – varenie v ryžovare. Budeme pritom dodržiavať množstvá podľa konkrétneho druhu ryže. Ak napríklad varíme ryžu basmati, prilejeme do ryžovaru 350 ml vody a pridáme 200 gramov ryže. Ďalej dosypeme soľ a všetko spolu dôkladne premiešame. Ryžovar zakryjeme pokrievkou a zapneme. Doba varenia sa môže líšiť od konkrétneho ryžovaru, a preto si vopred prečítajte konkrétny návod na obsluhu.

Foto: shutterstock.com / depositphotos.com

Reklama

Rubriky

Vytvorte si domov svojich snov a žite v harmónii s vesmírom. Nechajte sa inšpirovať, bavte sa a tvorte s nami!

Rustikálny štýl

Bývanie

Ako na úpravu balkóna

Záhrada a balkón

Zdravý životný štýl - meditácia

Lifestyle a zdravie

Zero Waste upratovanie

Rady a tipy