Klíčiaci koreň zázvoru pripravený na zasadenie.

Ďumbier lekársky, u nás lepšie známy ako zázvor lekársky, je tropickou, trvácnou rastlinou, ktorej pestovanie je možné v kvetináčoch či iných nádobách. Keďže zázvor miluje teplo, neskúšajte ho zbytočne sadiť na záhony. Môžete ale vyskúšať jeho pestovanie v skleníku. Avšak len v takom prípade, ak budete mať istotu, že teploty neklesnú pod 10 stupňov Celzia. Každopádne, vo vnútorných priestoroch to budete mať podstatne jednoduchšie. Poďte sa spolu s nami dozvedieť, ako sadiť, pestovať aj skladovať zázvor lekársky.

Ako zasadiť zázvor

Na výsadbu zázvoru budete potrebovať jeho zdravý podzemok, ktorý bežne kúpite v hocakom supermarkete, na trhovisku či v obchode s potravinami. Vyhýbajte sa však malým, suchým hľuzám, z ktorých by ste pravdepodobne nič nedopestovali. Naopak, zamerajte sa na kusy, ktoré budú mať na sebe čo najviac viditeľných púčikov. Zdravý podzemok zázvoru si doma nakrájajte na kúsky veľké zhruba 2 – 4 cm tak, aby bol na každom aspoň jeden púčik. Takéto kúsky môžete nechať asi 1 až 2 dni odstáť a následne ich vložiť do organickej zeminy približne 3 cm pod povrch. Pozor, uistite sa, že rastové očká smerujú hore. Substrát pravidelne polievajte a udržujte ho vlhký, nie však premokrený. V priebehu 1 až 2 týždňov od výsadby uvidíte v črepníku prvé lístky.

Zázvor zasadený v črepníku do kyprenej pôdy počas domáceho pestovania.

Ako pestovať zázvor v črepníku

Pestovanie zázvoru doma je veľmi jednoduché. Keď mu zabezpečíte organickú, humóznu, mierne kyslú a dobre priepustnú pôdu, odmení sa vám vzrastom do výšky cca 1 m. Pre ďumbier lekársky sú typické dlhé, tenké zelené listy. Svojím vzhľadom síce nijak zvlášť neohúria, no v kombinácii s inými izbovými rastlinami sa môžu stať príjemným oživením vášho interiéru. V rámci starostlivosti o zázvor si dajte pozor, aby mala rastlina dostatok tepla (ideálnou je izbová teplota) a svetla. Ďumbier však neznesie priamu slnečnú páľavu. Pokiaľ nenájdete doma vyhovujúce stanovisko, odporúčame ho v priebehu dňa prekladať, aby jeho listy neboli vystavené priamemu slnku. Počas horúcich dní ho môžete tiež kropiť vodou z rozprašovača. Pôdu pritom udržujte vlhkú, nie však premokrenú – ako sme spomínali už v súvislosti s výsadbou.

Pestovanie zázvoru v črepníku s mladými výhonkami a zelenými listami.

Ako rastie zázvor

Listy zázvoru môžu rásť pokojne až trištvrte roka. Jeho podzemky, kvôli ktorým sa pestuje, sa však často zberajú už oveľa skôr – niekedy dokonca už po 3 mesiacoch od výsadby. V takom prípade vám odporúčame nahmatať hľuzu pod zemou a odrezať z nej požadovaný kus. V pôde ale ponechajte aspoň 5 cm, aby mohla rastlina ďalej rásť. Ak zberáte zázvor na konci sezóny, vybrať môžete celý podzemok. Určitú časť si odložte na ďalšiu výsadbu a zvyšok zužitkujte alebo vhodne uskladnite.

Dospelá rastlina zázvoru s hustými zelenými listami pripravená na zber.

Ako skladovať zázvor

V súvislosti s tým, ako uschovať zázvor, máte viacero možností. Najbežnejším je jeho skladovanie v chladničke, ktoré ale odporúčame len z krátkodobého hľadiska. Častým problémom býva totiž plesnivenie v mieste rezu. Môžete to vyriešiť prekrývaním rezanej časti vlhkou papierovou utierkou. Z dlhodobého hľadiska viete zázvor skladovať napríklad v mrazničke. Veľmi efektívnym je jeho postrúhanie či rozmixovanie a následné uloženie do formy na ľad. Kedykoľvek tak budete mať k dispozícii kocku zázvoru, ktorú môžete zaliať horúcou vodou na čaj alebo ju použiť na prípravu polievky či iného jedla.

No a okrem toho je veľmi obľúbené aj skladovanie zázvoru v jeho sušenej forme podrvenej na prášok, ktorý vydrží až dva roky, alebo jeho uchovanie v kandizovaných kúskoch. Kandizovaný zázvor si pripravíte nakrájaním podzemku na malé kúsky, varením po dobu cca 30 minút, scedením, pridaním cukru v hmotnosti zázvoru, opätovným varením a následným obalením v kryštálovom cukre po jeho vychladnutí.

Foto: shutterstock.com / depositphotos.com

Reklama