Aj keď sa s najväčšou pravdepodobnosťou nedočkáte jeho plodov, vlastný mangovník je skutočne krásnou predstavou. Podobne ako monstera či avokádo totiž svojimi vznešenými listami oživí každý interiér. Práve preto vám poradíme, ako vypestovať mango z kôstky.
Ako vypestovať mango z kôstky
Na pestovanie manga z kôstky si budete musieť kúpiť plod manga, resp. si aspoň zadovážiť kôstku. Myslite na to, že kôstka by mala pochádzať zo zrelého, mierne mäkkého manga. Pri snahe o vypestovanie vlastného mangovníka sa vyhnite pokusom s kôstkami z prezretých/nahnitých či nedozretých plodov.
Tip, ako poznať zrelé mango: Zrelé mango spoznáte v obchode tak, že ho jemne stlačíte. Keď sa poddá a zacítite pritom jeho vôňu, znamená to, že je zrelé.
Po zjedení dužiny manga máte v podstate tri možnosti. Tou prvou je namočiť očistenú kôstku do vody aspoň na hodinku. Druhou možnosťou je sušenie kôstky na vzduchu po dobu jedného či dvoch dní. No a tretia možnosť spočíva v tom, že oba spomínané kroky jednoducho preskočíte a rovno sa pustíte do lúpania kôstky. Necháme na vás, pre ktorý postup sa nakoniec rozhodnete. Každopádne, pri lúpaní postupujte veľmi opatrne, aby ste nepoškodili semienko nachádzajúce sa vnútri kôstky. Na pomoc si zoberte ostrý nôž alebo záhradné nožnice. Keď je semienko úspešne vonku, môžete sa pustiť do sadenia/nakličovania.
Tip, ako vybrať kôstku z manga: Vezmite si veľký, ostrý nôž a dosku na krájanie. Postavte mango na dosku a režte zhora dole. Ak náhodou zacítite kôstku, začnite nový rez o čosi viac do strany. Takto urobte 4 rezy a kôstku už len opatrne obkrájajte a dočistite.
Ako zasadiť mango
Vybrané semienko môžete zasadiť do vhodného, dobre priepustného substrátu na izbové rastliny aj bez nakličovania. V takom prípade uložte semienko do zeminy tak, aby jeho tenšia, široká strana smerovala hore (môže aj trochu vyčnievať). Pre urýchlenie klíčenia odporúčame prikryť kvetináč potravinovou fóliou alebo odrezkom z plastovej fľaše. Substrát udržujte neustále vlhký, aby nevyschol, no nie premočený.
O čosi lepšie sa však javí pestovanie manga v byte tak, že dáte semienko ešte pred výsadbou naklíčiť – napríklad do vlhkej papierovej utierky. Semienko zabalené vo vlhkom servítku vložte do igelitového vrecúška alebo zabaľte do igelitu a odložte ho na teplé, slnečné miesto. Ideálnym prostredím na klíčenie, ktoré môže trvať niekoľko dní, je parapet. Pri pravidelných kontrolách sa zamerajte na to, či sa náhodou neobjavujú na semienku alebo na servítku plesne. Keďže servítok by nemal nikdy úplne uschnúť, udržiavajte ho vlhký. Čas od času ho môžete vymeniť za nový.
Keď konečne spozorujete klíčok, nechajte ho dorásť aspoň na 4 cm. Potom môžete semienko zasadiť do substrátu. Pozor, saďte ho však klíčkom nadol (smerom do zeminy), pretože z klíčka budú korene. Samotná rastlinka začne o niekoľko dní po výsadbe rašiť zo špičky semienka.
Ako jesť mango – často kladené otázky
Mangovník vypestovaný z kôstky vám v budúcnosti asi neprinesie žiadne plody, no v interiéri vás poteší svojimi vždyzelenými, krásnymi listami. Chutné mango si však môžete kedykoľvek kúpiť v obchode. Keďže sa nám ale naskytá viacero otázok súvisiacich s tým, ako sa je mango, poďme sa ich pokúsiť zodpovedať v nasledujúcich riadkoch.
1. Ako nakrájať mango?
Postup krájania sme už vlastne vysvetlili o čosi vyššie, keď sme opisovali, ako vybrať kôstku z manga. Po odstránení kôstky môžete ešte nakrájať veľké kusy na menšie, pripomínajúce mesiačiky.
2. Ako olúpať mango?
Keď budete mať mango nakrájané na mesiačiky, vezmite do ruky lyžičku a jednoducho odlúpnite jedlú časť od šupky.
3. Ako často jesť mango?
Podobne ako jahody, čučoriedky či iné ovocie, aj mango si môžete dopriať prakticky kedykoľvek, keď budete mať na neho chuť. Samozrejme, ako pri všetkom inom ale platí – všetko s mierou.
4. Môže sa jesť nezrelé mango?
Síce ho môžete konzumovať aj nezrelé, ale neodporúča sa to. Konzumácia nezrelého manga by vám totiž mohla spôsobiť tráviace problémy alebo podráždenie ústnej dutiny. Okrem toho, nedozretý plod je trpký a kyslý.
5. Ako nechať dozrieť mango?
Ak chcete, aby vaše mango dozrelo čo najrýchlejšie, zabaľte ho do papierovej utierky a nechajte voľne položené pri izbovej teplote. V prípade, že nemáte problém počkať si o čosi dlhšie, ho odložte do misky s ovocím. O pár dní bude dozreté a pripravené na konzumáciu.
6. Prečo jesť mango?
No a na záver, prečo vlastne jesť mango? Nuž, toto obľúbené tropické ovocie obsahuje mnoho vitamínov (napríklad A a C) posilňujúcich imunitný systém aj vlákninu, ktorá prispieva k správnemu fungovaniu tráviaceho traktu.
Foto: shutterstock.com / depositphotos.com