Varenie kukurice v hrnci, jedna palička je držaná nad hrncom drevenými kliešťami.

Patrí k vôbec najobľúbenejším letným pochúťkam. Vôňa mladej, čerstvo uvarenej kukurice doslova evokuje pobyt na kúpalisku či niekde pri vode. Možno by ste si povedali, že pri jej príprave sa snáď nedá vôbec nič pokaziť. Opak je však pravdou. Tajomstvo úspechu spočíva predovšetkým v tom, ako dlho sa varí kukurica. A vedzte, že niekedy úplne stačí aj 5 minút. V nasledujúcich riadkoch vás celým postupom, ako variť kukuricu, podrobne prevedieme.

Ako dlho variť kukuricu?

Odpoveď na otázku, ako dlho variť kukuricu, závisí od zrelosti daných klasov. Zapamätajte si, že najrýchlejšie uvaríte najčerstvejšiu, mladú kukuricu. Hotová bude možno už po 5 minútach od zovretia vody. Naopak, pokiaľ by ste varili kukuricu v plnej zrelosti, na požadované zmäknutie by ste museli čakať približne 15 minút. Odporúčame však kukuricu počas varenia priebežne kontrolovať, napríklad vidličkou. Možno bude hotová po 10 minútach, možno si bude vyžadovať až 20 minút vo vriacej vode.

Niekoľko kúskov kukurice varí sa v hrnci.

Ako vybrať najlepšiu kukuricu na varenie

Môžete presne vedieť, ako uvariť kukuricu aj koľko sa varí kukurica, no ak si vyberiete klasy nevhodné na varenie, na kukurici si príliš nepochutíte. Pri výbere si preto všímajte listy, vlákna, zrná aj samotný klas. A do úvahy berte aj vôňu kukurice.

  • Listy – vždy vyberajte kukuricu so zelenými, pevnými, pružnými a vlhkými listami. Suché, hnedé, krehké či zvädnuté listy vám napovedia, že kukurica je staršia, teda nevhodná na varenie.
  • Klas – pozornosť zamerajte hlavne na špičku klasu, ktorá by mala byť celá posiata kukuričnými zrnami až po koniec.
  • Vlákna – v prípade čerstvej kukurice sú vždy vlhké a jemné. Naopak, staršia kukurica ich má tvrdšie a suchšie.
  • Zrná – ak stlačíte zrná čerstvej kukurice, vyjde z nich šťava. Pre porovnanie, tvrdšie zrná vypovedajú o staršej kukurici.
  • Vôňa – spomínali sme ju už v samom úvode. Ak je kukurica mladá a čerstvá, má príjemnú, priam sladkastú vôňu.
Čerstvé kukuričné klasy s listami.

Postup, ako variť kukuricu

  1. Príprava kukurice na varenie je podobná ako príprava gaštanov na ich tepelné spracovanie. Taktiež ju potrebujete najprv olúpať, resp. všetky jej listy a vlákna (nevyhadzujte ich). Očistené klasy následne umyte vodou.
  2. Kukuričné klasy poukladajte do hrnca s vodou tak, aby boli celé pod vodou, a začnite variť. V tomto bode pridajte ku klasom aj ošúpané, premyté vlákna, ktoré zvýraznia chuť kukurice.
  3. Ďalej prichádza na rad otázka, ktorej sme venovali predošlé riadky – ako dlho sa varí kukurica vo vode. Už viete, že v závislosti od jej čerstvosti ju máte variť zhruba 5 až 20 minút.
  4. Ako sme radili o čosi vyššie, priebežne kontrolujte stav kukurice. Na záver vytiahnite klasy z hrnca, nechajte ich vychladnúť a podľa chuti pridajte maslo, soľ, korenie či obľúbené bylinky.
Detail varenej kukurice posypanej soľou.

Teraz už viete, ako sa varí kukurica. Nezostáva nám preto nič iné, len vám zaželať dobrú chuť.

Foto: shutterstock.com / depositphotos.com

Reklama